Nestabilna vremena izazvana pandemijom virusa Covid-19 u poslednje dve godine bila su uzrok krahova mnogih firmi, a na zdravstvenu krizu nadovezalo se nešto što mnogi nisu očekivali – ratno stanje u Ukrajini. Tržišta reaguju prilično panično i turbulentno, deonice mnogih uspešnih kompanija nalaze se trenutno na nivou cena koje su 30%, 40% ili čak 50% niže u odnosu na pikove pre pandemije.

Sa druge strane, mnogi mikro ulagači zbog neiskustva u krizama ili iz drugih razloga nisu sposobni da procene kako je najbolje reagovati u ovim situacijama.

Koje su najčešće greške u vezi sa ulaganjima tokom krize? Postoji niz takvih primera, ali mi smo izdvojili pet najvažnijih grešaka koje mogu značajno uticati na očuvanje Vašeg portfolija.

#1 Potcenjivanje važnosti diverzifikacije

Jedna od najčešćih i najpogubnijih grešaka sa kojima sam se susreo u saradnji sa klijentima jeste potcenjivanje važnosti diverzifikacije portfolija. Međutim, ono što ljude otrezni često u roku od samo nekoliko dana jeste neprijatna situacija kada dođe do krize.

U tim trenucima mnogi koji nisu razmišljali o likvidnosti shvataju koliko je ona zaista bitna, baš kao i svi oni koji nisu ulagali u plemenite metale (npr. zlato, srebro) radi zaštite svog kapitala. Uvek držite određeni deo kapitala u različitim industrijama kada govorimo o deonicama, ali i u nekretninama, plemenitim metalima i kešu.

Između ostalog, veštine i konkretne primere o dobrom struktuiranju portfolija možete dobiti na našem investicionom programu.

#2 Odustajanje na prvoj prepreci

Često investicije poredim sa treningom. Ukoliko krenete da trenirate posle duže pauze i odustanete posle dve nedelje treninga, da li ćete videti značajniju transformaciju svog tela? Odgovor je isti i prilikom ulaganja. Investicije su maraton za koji morate biti spremni psihički i fizički (novčano).

Iz pomenutog razloga je od krucijalne važnosti razumevanje Vaših ciljeva pre samog ulaska u investiciju.

#3 “Mali kapital ništa ne znači u investicijama”

Imao sam prilike da čujem ovu rečenicu i više puta nego što sam to realno želeo u životu. Kao što krizna vremena pojačavaju strah među ulagačima, tako se taj isti strah preliva i na sve ostale odluke. Samim tim, ukoliko u kriznim vremenima ljudi ostvare manje prihode od planiranih, često je prvi “trošak” koji skraćuju upravo ulaganje.

Velika greška. Moj savet je da se potrudite da napravite spisak svih troškova koje imate tokom meseca mnogo pre dolaska same krize i vodite ih (zauvek) na dnevnom nivou jer u suprotnom nećete moći da objektivno sagledate koji su to nepotrebni troškovi koje bi trebalo prve da “režete” u ovim situacijama. Zamislite da treba da se odvezete automobilom od tačke A u kojoj ste sada do željene tačke B, ali ne znate gde se sada nalazite. Saglasićete se sa mnom da će to biti nemoguće. Ista je situacija na relaciji troškovi-investicije, tačnije, ne možete napraviti dobar investicioni plan bez kontrole svih svojih troškova.

#4 Kasni ulazak u investiciju

Iako u ulaganjima generalno ne postoji “kasni” ulazak u investiciju i svaki prvi korak jeste dobar početak, morate poznavati određena pravila ulaganja.

Ulazak u investiciju kada je ona najskuplja zbog prevelike želje za profitom mnogim ulagačima donese nepredviđene gubitke, te ih tržište brzo osvesti. Postoji jedna prenaglašena poštapalica koja se koristi među investitorima, a to je da je za investiciju “već kasno ukoliko se o njenoj isplativosti priča za restoranskim stolom”.

U ovoj izjavi, međutim, ima određene istine. Najbolje prilike na tržištu rezervisane su za najinformisanije, najveštije i najsuptilnije mikro ulagače, spremne da izađu iz zone komfora i budu dosledni svojim ciljevima. Upravo to predviđanje i predosećaj početka “novog talasa” u kojem će se kretati tržište jeste ono što razlikuje najbolje investitore od prosečnih i gubitnika, a ovo važi u svim slučajevima – nekretninama, deonicama, plemenitim metalima, crowd real estate-u ili NFT-jevima.

Jedan tipični primer ove greške jeste Bitcoin gde su mnogi mikro ulagači pohrlili ka istom, uloživši veliki kapital kada je cena već bila veoma visoka, nadajući se da će ona rasti beskonačno. Kako biste bili uspešni u investicijama morate prvo uraditi dobru kalkulaciju, razumeti proizvod u koji ulažete, raspitati se o njegovim karakteristikama, napraviti istorijski pregled cena i tek onda doneti odluku o vremenskom ulasku u investiciju.

Najčešće poređenje je ono koje vršim sa meteorolozima. Kako su meteorolozi ranije predviđali vreme dok nije bilo naprednih softvera? Gledajući to kakvo je vreme bilo ranije u istim vremenskim uslovima u tom periodu godine i sa identičnim eksternim okolnostima. Nekada ih je, ipak, vreme iznenađivalo, ali u statistički veoma malom procentu u odnosu na ostala predviđanja. Ista je situacija sa ulaganjima.

#5 Odsustvo strategije

Da li imate svoju jasnu strategiju koju želite da sledite investicijom? Da li je pratite? Ukoliko je odgovor ne, nemojte biti previše zabrinuti jer (verovali ili ne) većina mikro ulagača u investiciju ulazi bez konkretnih narednih koraka i jasnog rešenja za izlazak iz ulaganja (tzv. plan “šta ako”).

Međutim, to nije razlog da ne počnete sa promenom ove loše navike. Kao što pravite plan za štednju radi kupovine određenih dobara kod kuće, tako morate napraviti i strategiju prilikom ulaganja.

Dobra investiciona strategija podrazumeva:

a) Plan štednje

b) Cilj ulaganja

c) Novčanu mesečnu raspoloživost

d) Pronalazak adekvatnog investicionog proizvoda za vaše potrebe

e) Diverzifikaciju portfolija

f) Kalkulaciju prihoda i rashoda investicija (pre, tokom i posle čina ulaganja)

g) Plan ulaska u ulaganje

h) Plan izlaska iz ulaganja (kada, kako i zašto)

i) Poreski plan

j) Konsultovanje eksperta za industriju (npr. investicije, porezi) gde nemate dovoljno iskustva

Svi pomenuti koraci moraju da budu deo vaše strategije ukoliko želite da budete iznad prosečnih investitora. Na taj način nećete samo ostvariti veće prihode, već ćete sebe osloboditi stresa koji proživljava svaki mikro ulagač koji ne gradi svoje finansije na zdravim osnovama. Greške se svima događaju, ali one ne smeju da budu pravilo. Posebno ne prilikom investiranja.

Ukoliko smatrate da bi vam naše bogato iskustvo u ulaganjima značilo za vaše investicije, preporučujemo vam da pogledate naš investicioni program i zakažete prvu besplatnu konsultaciju putem ovog linka kako biste dobili bolji uvid u to kako naš mentoring program može da vam pomogne u otklanjanju izazova sa kojima se suočavate.

Sigurni smo da vam možemo skratiti put kada govorimo o ulaganjima i radujemo se budućoj saradnji sa vama.

_____________________________

Ovo nije zvanična ponuda i ponude će biti kreirane isključivo u skladu sa profesionalnim standardima firme i važećim zakonima Republike Srbije. Informacije na sajtu sadrže podatke koji se odnose na buduća dešavanja na tržištu, uključujući rizike i nepredvidivosti koje ih prate. Prethodna tržišna kretanja nisu garancija budućih rezultata. Podaci predstavljeni na ovoj stranici služe samo u informativne svrhe i ne treba ih tretirati ni u kom slučaju kao savet za prodaju ili kupovinu. Trebalo bi da uradite svoje vlastito istraživanje pre donošenja investicionone odluke. Mi ne garantujemo da su navedeni podaci predstavljeni bez grešaka ili pogrešnih podataka iz dostupnih materijala, kao ni to da su preneseni uživo sa tržišta. Investicije podrazumevaju rizik, uključujući mogućnost za gubitak celog ili delimično uloženog kapitala, kao i određenu dozu izlaganja stresu. Svi rizici, gubici i troškovi u vezi sa investicijama, uključujući i i gubitak cele glavnice, u potpunosti su na Vama i Vaša su odgovornost.